Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va fi reorganizată prin absorbţia Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor, în cadrul noii structuri urmând să se înfiinţeze Direcţia Antifraudă, care va funcţiona inclusiv sub supravegherea Parchetului de cercetare penală. Proiectul de act normativ a fost inclus ieri pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului.
Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii de administrare fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ANAF se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor.
"În cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală", se arată în art. 3 al actului normativ.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, spunea că din cei 3.000 de angajaţi cât numără Vama şi Garda Financiară vor ajunge la noua Direcţie antifraudă, aproximativ 1.500, dar numai după ce vor da un examen, teste psihologice, texte de integritate cu poligraful. Cealaltă jumătate va fi distribuită în teritoriu, numai în funcţie de locurile vacante.
În primăvara acestui an, premierul a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară şi Direcţia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă, care se va ocupa ţintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe şi alte produse, nu de "buticul din colţ".
El a arătat că doreşte ca noua Direcţie Antifraudă să lucreze ca un "DNA al Fiscului" şi să aibă inclusiv competenţe de cercetare penală, sub îndrumarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT).
Guvernul a convenit