Hotii din mediul rural nu au niciun motiv de stres. Din cele 81 de comune din judetul Vaslui, paza umanã a localitãtilor este asiguratã numai în 29 de comunitãti. În restul de 52 de comune, paza lipseste iar nivelul infractionalitãtii este foarte ridicat. Furturile din locuinte si de animale sunt principalele “îndeletniciri” ale hotilor. În fata fenomenului infractional în crestere, primarii ridicã neputinciosi din umeri. Lipsa banilor face ca planurile de pazã sã rãmânã doar pe hârtie.
Nu mai putin de 52 de comune vasluiene nu au asigurate servicii de pazã pe timp de zi si de noapte. Cu toate cã sunt obligati prin lege sã asigure securitatea comunitãtilor pe care le pãstoresc, primarii au tot felul de justificãri pentru lipsa acestui serviciu extrem de important, însã motivul principal pentru care hotii pot opera în liniste este lipsa banilor. Mai exact, bugetele consiliilor locale nu dispun de fondurile necesare pentru finantarea dotãrilor si plata persoanelor autorizate sã efectueze pazã. Printre comunele în care nu este organizat serviciu de pazã se numãrã Albesti, Tãcuta, Perieni, Vinderei, Vetrisoaia, Fãlciu, Vulturesti, Bãcesti, Pogana, Voinesti, Vãleni etc. Cele mai multe comune fãrã pazã sunt grupate în cadrul Sectiei de Politie Ruralã nr. 1, unde 13 comune nu au în functiune astfel de servicii. La Sectia de Politia Ruralã nr. 2 sunt 10 comune fãrã pazã, iar la Sectia Ruralã de Politie nr. 4, 14 comune sunt puse la dispozitia hotilor.
De ce sa moara capra vecinului, când pot s-o fur?!
Mihai Carp, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Vaslui, spune totusi cã mentinerea climatului de ordine în localitãti reprezintã o prioritate pentru structurile Politiei, dar cã, pe fondul lipsei de pazã din comune, se înregistreazã în continuare numeroase furturi din locuinte si furturi de animale. “Înregistrãm în continuare un