174 de mici investitori au bani blocaţi în fondul de investiţii iFond Gold, care a atras, acum trei ani, peste 4 milioane de lei, pentru a-i plasa în Grabriel Resources, actorul principal al proiectului Roşia Montana. Printre celelalte plasamente ale fondului se numără acţiunile succesoarei companiei European Goldfileds, care administrează perimetrul aurifer de la Certej şi alte câteva companii de producţie a metalului preţios. După aproape 3 ani de la lansare, iFond Gold a pierdut aproape 70 % din capitalul care i s-a încredinţat.
Cumpărat acum trei ani cu 202 lei bucata, din care 2 lei comisionul de subscriere, un titlu iFond Gold (IFG) a ajuns să se coteze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) de peste 3,3 ori mai jos, adică la 60 de lei / unitate.
La sfârşitul trimestrului I, activul net al iFond Gold (IFG) a fost de 1.920.719,87 lei, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) a fost de 95,77 lei, în scădere faţă de trimestrul I 2012, când a fost 142,20 lei.
iFond Gold (IFG) este un fond de tip închis (adică fără emisiune şi răscumpărare continuă de titluri, ca în cazul fondurilor mutuale, denumite şi deschise). Titlurile fondului se pot cumpăra şi vinde la BVB.
Cotaţia IFG la BVB nu a ajuns niciodată la 115 lei, din cauza incertitudinilor privind succesul Gabriel Resources (simbol GBU la bursa din Toronto) de a convinge autorităţile româneşti şi publicul să înceapă extracţia aurului la Roşia Montană.
Mai mult pe Economica.net
174 de mici investitori au bani blocaţi în fondul de investiţii iFond Gold, care a atras, acum trei ani, peste 4 milioane de lei, pentru a-i plasa în Grabriel Resources, actorul principal al proiectului Roşia Montana. Printre celelalte plasamente ale fondului se numără acţiunile succesoarei companiei European Goldfileds, care administrează perimetrul aurifer de la Certej şi alte câteva companii de p