Ordonanţa privind amânarea plăţii unui număr de certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă nu se va aplica de la 1 iulie. Motivul: Ordonanţa, în forma actuală, poate fi interpretată în mai multe feluri.
Din dorinţa de a reduce cât mai repede costurile cu energia în industrie şi pentru populaţie, Guvernul a reuşit, în doar şase luni, să creeze confuzie în sectorul regenerabilelor.
Industria nu a fost exceptată de la plata a 50% din certificate, băncile au sistat finanţarea proiectelor din cauza incertitudinii, iar populaţia nu va primi decât o reducere de preţ de 1,3%, deşi iniţial se promitea o scădere de 5-10%.
Acum, producătorii nu ştiu câte certificate vor primi de la 1 iulie. Ordonanţa care prevede amânarea unui număr de certificate verzi pentru producătorii din sectoarele eolian, solar şi microhidro nu poate fi aplicată până la sosirea unui răspuns oficial din partea Comisiei Europene, a declarat ieri Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.
Ordonanţa menţionează că se amână de la 1 iulie acordarea unui număr de două certificate verzi la fotovoltaic şi câte unul la eolian şi microhidro. Astfel, în loc de şase se ajunge la patru în solar, unul la eolian şi două la microhidro. Pe de altă parte, actul normativ precizează că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) monitorizează sectorul energiei regenerabile din şase în şase luni şi decide dacă este supracompensare.
Or ANRE a făcut deja un raport privind sectorul energiei verzi şi a găsit că este supracompensat. Autoritatea recomandă reducerea numărului de certificate verzi de la şase la trei pentru sectorul fotovoltaic şi de la trei la 2,3 pentru microhidro. Pentru eolian este necesară reducerea certificatelor de la două la 1,5 pentru turbinele noi şi la 1,3 pentru cele