Acest scurt articol se doreşte a fi, în primul rând, o exercitare a dreptului la replică a colectivului Liceului Tehnologic Aurel Vlaicu, reprezentat de d-na director Olimpia Mera, în ceea ce priveşte articolul publicat în paginile ziarului Ziua de Cluj, din data de 15 iunie 2013, intitulat Cele mai proaste licee ale Clujului. În al doilea rând, este şi o obiecţie generală la adresa perspectivei facile asupra problemei învăţământului românesc, perspectivă limitată, în mod simplist, la statistici, clasamente, topuri, alimentată copios de mass-media şi perpetuată cu obstinaţie de către opinia publică.
Titlul articolului mai sus menţionat, Cele mai proaste licee ale Clujului, este ofensator atât pentru elevii şi părinţii celor care studiază în aceste instituţii, cât şi pentru cadrele didactice, deoarece acesta implică o gravă judecată de valoare fără să ţină cont de realitatea obiectivă şi mai ales complexă a lucrurilor, mizând doar pe spectaculosul formulării.
Nu ignorăm faptul că mediile de admitere sunt mici la majoritatea colegiilor şi liceelor tehnologice, contestăm însă modul simplist de stigmatizare a unei şcoli, judecată realizată pe un singur criteriu, chiar şi acesta aplicat incorect. Conform Ghidului Admitere 2013 (http://www.isjcj.ro/htm/Admitere/2013/BROSURA%202013/BROSURA%202013%20FINAL_N.pdf), e uşor de constatat faptul că Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu nu se află în top 3 al liceelor cu cele mai mici note de admitere din Cluj-Napoca.
Perspectiva furnizată de articol ignoră faptul că elevii şcolii noastre sunt ajutaţi în mod susţinut să-şi descopere şi să-şi dezvolte potenţialul, prin implicarea lor în proiecte extracurriculare desfăşurate la nivel naţional şi internaţional şi prin participarea, soldată cu premii, la concursurile de specialitate. Mulţi dintre ei au avut şansa unică de a lucra împreună cu e