Pentru mulţi cinefili din judeţul Botoşani, invitaţia în oraş, la un film pentru persoana iubită nu a rămas decât o simplă amintire. Mai ales pentru cei care nu locuiesc în municipiu.
„Era mare bătaie pe un bilet la Cinema. Cu greu reuşeai să vezi un film din prima zi când era adus”, îşi amintesc botoşănenii pentru care o ieşire la un film era o mare sărbătoare. În vremurile de altădată, sălile de spectacol erau luate cu asalt de iubitorii de film şi nu numai. Botoşănenii, de toate vârstele, din toate colţurile judeţului se delectau cu câte o peliculă despre care mai apoi discutau ore în şir.
Pe vreamea aceea nu existau televizoare. Foarte puţini aveau televizoare şi toată lumea mergea la cinematograf sau la căminul cultural, când se dădeau filme. Erau pentru noi momente cu totul şi cu totul speciale. Munceam şi aşteptam cu nerăbdare zilele în care se dădeau filmele, îşi aminteşte Marcel, un botoşănean pasionat de filme de mic copil.
Din păcate, astăzi puţini mai sunt „privilegiaţii” care se pot destinde la un film pe marele ecran. O statistică durereasă arată că din cele peste 120 de cinematografe şi locaţii în care se vizionau filme, până acum câţiva ani, nu a mai rămas decât unul singur. Cinematograful Unirea.
În municipiul Botoşani, chiar şi cei mai tineri dintre cinefili, îşi amintesc de cinematografele „Luceafărul” sau „Classic”, care au dispărut după Revoluţie. În locul lor, astăzi au rămas doar nişte clădiri abandonate cu lacăt pe uşă.
„În municipiul Botoşani au fost cinci cinematografe. A mai rămas doar Unirea. În timp, oamenii nu au mai mers la film, iar activitatea a început să nu mai fie rentabilă. Astfel că am fost nevoiţi să le închidem. În unele spaţii stăteam cu chirie, altele au fost retrocedate”, a declarat Viorel Hriţcu, directorul Cinematografului Unirea.
Viorel Hriţcu înc