Peste 30.000 de IMM-uri au disparut in ultimii trei din Romania din cauza ca nu le-au fost platite facturile la timp. Vezi cum le-ar putea ajuta, in lupta pentru supravietuire, noua legea anti-intarzieri, venita pe filiera UE.
Zeci de mii de IMM-uri din Uniunea European intra zilnic in faliment din cauza ca nu le sunt platite facturile la timp, acest fenomen ducand anul trecut la pierderea a 450.000 de locuri de munca, conform evaluarilor Comisiei Europene, care estimeaza datoriile ramase de platit la peste 20 miliarde de euro.
"Aproximativ 60% dintre intreprinderile europene au probleme cu lichiditatea, din cauza platilor intarziate. IMM-urile sunt cele mai expuse si mai vulnerabile in raport cu intarzierea platilor", a declarat Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri si Turism.
Pentru a stopa acest fenomen, a fost adoptata Directiva 2011/7/UE, privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciala ce a fost transpusa in Romania in legea nr. 72/2013, ce se aplica din aprilie.
Potrivit directivei europene, autoritatile publice trebuie sa achite bunurile achizitionate sau serviciile prestate in termen de 30 de zile calendaristice. Numai in cazuri exceptionale, termenul poate fi prelungit pana la maxim 60 de zile calendaristice.
"Anterior intrarii in vigoare a legislatiei privind combaterea platilor intarziate, in Romania termenul mediu de plata al autoritatilor publice catre intreprinderi era de circa 45 de zile. Am certitudinea ca punerea in aplicare a Legii nr. 72/2013 va pune capat asa numitei culturi a intarzierilor in cadrul contractelor cu autoritatile publice", a adaugat Grapini.
De asemenea, directiva intrata in vigoare si in Romania mai prevede ca fimele sa isi achite facturile catre alte firme in termen de 60 de zile, in absenta unei conventii contrare care