Angajatii din aeroporturile româneşti s-au specializat pe bani europeni. Pesonalul din aerporturile din Romania au participat timp de 30 de luni la cursui de specialitate in domenii precum securitatea aerportuara, sanatatea in munca sau operator handling . La cursurile de specializare au participat peste 600 de angajati iar valoarea totala a proiectului este de 6 milioane de lei.
Peste 600 de angajati de la aeroporturile din Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Oradea, Iaşi, Bucureşti, Baia Mare şi Sibiu au fost scolitit pe bani europeni . Cei mai multi au urmat specializari in Operator handling", "Inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă", "Analist resurse umane" sau "Agent de curăţenie clădiri şi mijloace de transport".
Ioana Macavei e unul dintre cursanţi. "Mi s-au părut foarte utile, având în vedere că ne ocupăm cu pasagerii până la momentul în care îi îmbarcăm şi în acelaşi timp până la debarcare", spune ea.
Directorul aeroportului din Cluj, David Ciceo, e şi preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România. "Au învăţat cursuri specifice de handling, pentru că activitatea de curăţenie de avioane se desfăşoară conform unor proceduri internaţionale şi foarte mulţi angajaţi au participat la cursuri de tehnilogia informaţiei", spune el.
Dintre cei 600 de angajati care au participat la astfel de traininguri, jumatate au fost femei. De instructajul oamneii s-au ocupat experţii formatori din România. Astfel de programe sunt binevăzute la nivel internaţional, pentru că oferă un grad mare de profesionalism, dar şi încredere din partea companiilor. "Dă credibilitate unui aeroport, dă credibilitate unei activităţi. toţi au primit o diplomă în urma absolvirii acestor cursuri, iar pregătirea angajaţilor pentru activitatea operaţională este o cerinţă obligatorie", spune Ciceo.
Durata proiectului a fost de 30 de luni, iar valoarea