Producţia de mere, pere şi gutui din Dâmboviţa riscă să fie compromisă, după ce o bacterie a îmbolnăvit livezile din tot judeţul.
Fluctuaţiile de temperatură, umiditate excesivă, dar şi ploile din acest început de vară au dus la apariţia “bocului bacterian” în grădinile dâmboviţene, o boală ce nu a mai fost semnalată în zonă de 3-4 ani. Situaţia este gravă, pentru că, dacă nu se intervine la timp, întreaga producţie de fructe poate fi compromisă.
Boala este cauzată de o bacterie – ERWINIA AMYLOVORA. Inflorescenţele se brumifică şi se usucă, florile se ofilesc, frunzele atacate se veştejesc, iar vârful lăstarului se înnegreşte. Pomii arată ca şi când ar fi fost pârjoliţi de foc, iar bacteria poate conduce la uscarea pomilor în doar câteva luni.
Erminia amylovora a pătruns în ţară pe material biologic importat din Republica Moldova, dar şi pe ghearele păsărilor călătoare şi prin intermediul insectelor.
Se manifestă în principal în judeţele Iaşi, Bacău, Vaslui, iar recent, şi în cea mai mare parte deluroasă a Munteniei.
Se impun măsuri de protecţie obligatorii, care se referă atât la igiena culturilor, cât şi la tratamentele chimice.
Igiena culturilor înseamnă tăierea ramurilor afectate de această boală, cu 20 de centimetri mai jos de locul până unde s-a întins uscăciunea şi distrugerea lor prin ardere.
Referitor la tratamentele chimice, chiar dacă acum este tardiv, este mai bine să ştim ce avem de făcut pentru anul viitor. Primele stropiri preventive se efectuează toamna târziu, după căderea frunzelor, şi primăvara devreme, înainte de umfalrea mugurilor cu piatra vânătă 2% sau alte substanţe cuprice.
Infecţia are loc, de fapt, în timpul înfloritului, prin polenul adus de insecte. In această fază se poate face un tratament preventiv. Producţia de mere, pere şi gutui din Dâmboviţa riscă să fie compromisă, după ce o bacterie