Paulo Sotero: noua clasă de mijloc vrea să nu piardă ce a cîștigat în anii precedenți de relativă creștere economică.
50 de mii de protestatari erau miercuri seară pe punctul de a opri semifinala Brazilia-Uruguay din Cupa Confederaţiilor la fotbal. Poliţia a intervenit în forţă, 20 de persoane au fost reţinute. Iar meciul, a fost câştigat de Brazilia, cu 2 la 1. Dar, cu două săptămâni în urmă, nimeni nu şi-ar fi închipuit că în Brazilia, ţară pasionată de fotbal, gazda actualei Cupe a Confederaţiilor şi a următorului Campionat Mondial, că sute de mii de oameni vor protesta împotriva costurilor imense ale acestor campionate de fotbal, în peste 100 de oraşe.
Protestele fără precedent nu au fost însă provocate de fotbal. Scânteia a fost aprinsă de 20 de cenţi, de o majorare cu 20 de cenţi a biletului pentru transportul în comun. 20 de cenţi care însumau însă toate frustrările şi temerile unei noi clase mijlocii, ce-şi vede visul unei vieţi decente, periclitat: de indiferenţa politicienilor, de corupţie, de servicii sociale proaste, de creşterea inflaţiei. Şi în ultimă instanţă şi de costul organizării anul viitor a Cupei Mondiale de Fotbal.
Este în tot cazul analiza jurnalistului brazilian Paulo Sotero, directorul Institutului pentru Brazilia din cadrul Centrului de cercetări „Wilson” din Washington. Pe lângă transportul în comun, crede Sotero, protestele fără precedent au fost provocate şi de reacţia violentă a poliţiei, care de la bun început a intervenit în forţă.
„Intervenţia dură a poliţiei la Sao Paulo împotriva manifestanţilor paşnici a scos lumea în stradă. Care a vrut să-şi demonstreze forţa, să-şi apere dreptul de a protesta.
Paulo Sotero aminteşte că în ultimul deceniu, circa 40 de milioane de brazilieni au reuşit saltul de la sărăcie în clasa de mijloc.”
În ultimii doi ani şi jumătate, explic