de C. MIERLUŞCĂ
27 iunie 2013 23:07
2 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Oleaceae. Este un arbore cultivat sau spontan care creşte în regiunea mediteraneană,Asia de Vest sau America Centrală şi de Sud. În România se cultivă în apartamente sau sere. Poate atinge înălţimea de 20 m. Frunzele lanceolate, florile albe. Fructul drupă, la început verde apoi roşu, iar la maturitate negru-albastru cu un sâmbure în interior. Conţine protide, celuloză, vitaminele B, C, E, săruri minerale de potasiu, fier, cupru, magneziu, sulf, fosfor, mangan etc. Fructele sunt folosite în alimentaţie. Se conservă în saramură. Uleiul este de calitate superioară, folosit în alimentaţie şi scop medicinal.Intern, tratează afecţiunile hepatice, dischineziile biliare, afecţiunile cardio-vasculare. Se ia dimineaţa pe stomacul gol, câte o lingură de ulei. Se stă culcat 10-15 minute pe dreapta, după care se mănâncă.
Pentru tratarea arsurilor se amestecă uleiul de măsline cu albuşul de ou bătut spumă. Pentru paradontoză se masează gingiile de 2-3 ori pe zi. Copiii anemici se vor frecţiona cu ulei de măsline.
Persoanele care consumă regulat ulei de măsline extra-virgin prezintă un risc mai mic de dezvoltare a cancerului, în special al celui de piele, după expunerea la razele ultraviolete.
Măslinul (II) (Olea europea)
Uleiul de măsline consolidează retina şi îmbunătăţeste vederea. Frunzele au efect hipoglicemiant. Virusul herpetic poate fi omorât cu extractul de frunze de măslin. Pentru eliminarea pietrelor se foloseşte o lingură seara la culcare. Frunza reduce colesterolul şi s-a dovedit anticanceroasă. Se poate folosi sub formă de ceai. În infecţiile renale şi ale tractului respirator se fac cure de patru luni, după care se face o pauză şi se poate repeta. Efectele cele mai spectaculoase sunt în bolile cardio-vasculare, SIDA, reducerea trigliceride