Era destul de greu pentru CCR sa respinga, ca neconstitutional, pragul de prezenta de 30% stabilit de noua lege a referendumului.
Este un prag inept, desigur, pentru ca nu are nicio justificare logica si onesta in acelasi timp. Cel mai probabil, cam atat au socotit manuitorii masinii de vot pesediste ca pot mobiliza la urne fara sa mai scoale si mortii din morminte.
In mod normal, exista doua variante. Ori pragul de 50%+1, ori niciun prag. Dar oricat de inept, pragul de 30% nu este neconstitutional. In plus, daca ne amintim exact, decizia CCR din vara anului trecut, care a mentinut pragul de 50%, s-a bazat in principal pe faptul ca aceasta conditie de cvorum urma sa fie eliminata doar pentru referendumul de demitere a presedintelui. Acum scaderea de prag a devenit generala.
In schimb, CCR a amanat aplicarea legii cu un an, pentru ca regulile nu se pot schimba in timpul jocului, ceea ce e corect desigur si respecta recomandarile Comisiei de la Venetia.
Aceasta amanare ar putea genera insa o autentica resetare a intregului joc politic.
Cu prag de prezenta de 50%, este foarte putin probabil ca referendumul pentru validarea Constitutiei sa fie validat. Pragul nu a fost atins nici in vara trecuta, cu morti, cu voturi duble si cu toata pasiunea dementa a momentului. Era acolo o lupta incandescenta intre oameni cu imensa popularitate, un fel de alegeri prezidentiale pe invers.
Cum sa te astepti sa aiba mai mult succes un referendum despre Constitutie?
Va aduceti aminte probabil cat de scremuta a fost modificarea din 2003, cand a fost nevoie nu numai de doua zile de votare, ci si de plimbarea urnelor mobile prin toate mall-urile, cinematografele, pietele etc. pana cand, cu chiu cu vai, a fost indeplinita conditia de validare.
Diferenta e ca atunci toate partidele doreau modificare