Exploatarea prin muncă este cea mai întâlnită formă de abuz, în cazul traficului de persoane. Pentru ca vrâncenii să nu cadă victime unor persoane ce le-ar putea exploata prin muncă, la nivel regional a fost lansată campania „A munci este un drept! A exploata munca este o infracţiune!”. Campania a fost implementată de Centrul Regional Galaţi şi IPJ Vrancea, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.
Astfel, de la jumătatea lunii mai au fost realizate activităţi de prevenire în şcoli şi licee, dar şi activităţi de prevenire şi instruire a şomerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă prin intermediul AJOFM Vrancea. În perioada verii vor fi organizate dezbateri cu membrii Grupului de Acţiune Comunitară şi cu cetăţenii, campania urmând a se încheia în august.
Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii spun că exploatarea prin muncă este una dintre cele mai întâlnite forme de abuz ca urmare a traficului de persoane. Poliţiştii îi sfătuiesc pe cei care sunt în căutarea unui loc de muncă să verifice dacă agenţia prin care şi-au găsit de lucru funcţionează legal, să accepte doar ofertele care presupun contracte de muncă, fără să ia în considerare promisiunile verbale, să anunţe cu cine, unde şi cum pleacă din ţară, în cazul în care job-ul este în afara teritoriului ţării, să ştie numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă. Dacă au probleme, pot suna la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, la telefon 021.311.8982, fax 021.319.0183, e-mail anitp@mai.gov.gov.ro sau Helpline la numărul 0800800678.
Exploatarea prin muncă este cea mai întâlnită formă de abuz, în cazul traficului de persoane. Pentru ca vrâncenii să nu cadă victime unor persoane ce le-ar putea exploata prin muncă, la nivel regional a fost lansată campania „A munci este un drept! A exploata munc