Doar „noul comunism” îi mai salvează pe braşovenii care au vaci în curte şi mai vor să vândă un litru de lapte sau un kilogram de brânză. Asocierea în cooperative este modelul propus fermierilor români care vor să rămână în piaţa laptelui după 2015
Pentru producătorii autohtoni de lapte este tot mai greu să reziste pe piaţă, mai ales că subvenţiile au cam dispărut de când cu intrarea în Uniunea Europeană, iar fermele cu care concurează sunt unele extrem de puternice. După scoaterea de pe piaţă a laptelui neconform şi după eliminarea cotei de lapte, 800.000 de fermieri români riscă să-şi închidă afacerea. Din 2015, pe rafturile din magazinele din România se va găsi lapte mai ieftin, din ţările Uniunii Europene, pentru că, de atunci, fiecare stat va putea produce fără limită. Micii fermieri mai speră încă într-o păsuire din partea Uniunii Europene, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, se vor reprofila.
Danemarca este una din ţările în care fermele s-au asociat în cooperative încă de acum un secol. Dacă în urmă cu 100 de ani existau 2.000 de cooperative mici, în prezent cele 40.000 de ferme care funcţionează sunt asociate în 15 cooperative. De câţiva ani, fermierii danezi au început să facă asocieri chiar şi cu crescători de animale din alte ţări, pentru că doar aşa pot avea o influenţă în luarea unor decizii în industria laptelui. Modelul danez a fost prezentat crescătorilor de bovine din România în cadrul conferinţei internaţionale „Eficienţă, Trend, Adaptabilitate - coordonate ale profitului în 2013”, conferinţă care s-a desfăşurat miercuri şi joi în Poiana Braşov. „90% din produsele noastre ajung la export iar pentru asta trebuie să impui un standard înalt de siguranţă, de calitate şi, mai ales, să ai capacitatea de a furniza la timpul potrivit produsele pe care le desfaci.
De aceea, fermierii danezi s-au unit în cooperative pentru că a