Scăderea cererii de gaze în Europa şi presiunea exercitată de agenţiile de reglementare europene au determinat Rusia să-şi schimbe strategia în domeniul petrolului şi gazelor şi să se orienteze pe piaţa de profil din Asia, a declarat vicepremierul rus Arkadi Dvorkovici, într-un interviu pentru Wall Street Journal, preluat de Praim-Tass, divizia economică a agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass.
Zeci de ani, Rusia a fost cel mai mare furnizor de energie pentru Europa, dar în ultimul timp a fost ţinta criticilor repetate pentru politica sa strictă în domeniul preţurilor, a afirmat oficialul rus. El a amintit că în toamna anului trecut Comisia Europeană a iniţiat o anchetă antitrust împotriva companiei ruse de gaze Gazprom, pe care a acuzat-o de abuz de poziţie dominantă pe pieţele din Europa Centrală şi de Est.
În plus, potrivit oficialului rus, anul trecut livrările Gazprom în UE au scăzut în mod semnificativ, deoarece mulţi producători de energie europeni au preferat să cumpere cărbune mai ieftin din Statele Unite ale Americii.
Toate aceste lucruri pot prejudicia economia rusă, întrucât livrările de gaze asigură 10% din veniturile din export ale Rusiei, a subliniat Dvorkovici.
'Dacă Europa preferă surse de energie neecologice, aceasta este decizia Europei. Totul este bine. Cerere de gaze există şi în alte părţi ale lumii', a afirmat vicepremierul rus, subliniind că Rusia doreşte să profite de acest moment şi să pătrundă pe piaţa de profil din Asia.
În acest context, la forumul economic desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Sankt-Petersburg (20-22 iunie), compania rusă Novatek şi CNPC (China) au semnat un acord de cooperare în cadrul proiectului Yamal prin care CNPC a achiziţionat o participaţie de 20% în cadrul proiectului respectiv. Mai mult, China a semnat un contract pe termen lung cu Rusia pentr