Un studiu publicat în revista ştiinţifică "Nature" arată că cercetătorii au reuşit să descopere cea mai veche secvenţă ADN din lume, cu o vechimie de 700.000 de ani, din piciorul unui cal.
Genomul este cel mai vechi de acest fel, fiind vorba de o secvenţă completă. "Ştiam că putem să refacem secvenţe ADN vechi de 80.000 de ani. Aşa că ne-am zis, de ce să nu ne ducem mai departe?", a declarat Ludovic Orlando, un genetician evoluţionist de la Universitatea din Copenhaga.
Orlando şi echipa sa a folosit pentru acest experiment o rasă de cai din Pleistocen, precursoare a cailor moderni, a zebrelor şi măgarilor. Ei au aflat că această specie a apărut pe Pământ acum aproximativ 4 milioane de ani, cu 2 milioane de ani mai devreme decât se credea.
Fragmentul descoperit avea 15 centimetri şi are originea în zona Yukon din vestul Canadei. Avantajul oamenilor de ştiinţă a fost faptul că osul a stat îngheţat vreme de 735.000 de ani, până în 2003, când a fost descoperit.
Pentru a vedea dacă osul mai are vreo valoare, în afară de una istorică, echipa lui Orlando a analizat posibilitatea de a exista aminoacizi din colagen în interiorul osului, o proteină specifică. În momentul când au identificat proteinele, cercetătorii au încercat să extragă ADN.
"Am selectat 12 miliarde de molecule de ADN, dintre care 40 de milioane erau de origine cabalină", a declarat Orlando.
De ce contează ADN-ul atât de vechi?
Dacă cercetătorii au reuşit să reconstruiască secvenţe de ADN atât de vechi, ar fi posibil ca orice fosilă de această vechime să fie "transformată" într-o secvenţă ADN exactă, din care să se studieze legăturile dintre speciile moderne şi cele dispărute.
Henrik Poinar de la Universitatea din Ontario a declarat pentru "National Geographic" că "spune numele oricărei bestii din pleistocen şi va putea fi refăcut ADN-ul".
În plus, viitoar