La această oră, o nouă ploaie torenţială a început să cadă peste Iaşi. Prognoza arată că va ploua, cu intreruperi, cel puţin până marţi. Oamenii nu mai înţeleg, e bună ploaia sau e deja prea multă pentru agricultură? Iată ce spun experţii:
Specialiştii susţin că ploile care au căzut în ultima vreme au dus la „o îmbunătăţire a condiţiilor legate de resursa de apă în sol“. Desigur, există şi arii în care culturile au fost compromise, dar acestea nu sunt extinse.
Până în acest moment, ploaia nu a produs pagube semnificative culturilor de grâu şi de porumb, consideră specialiştii. “Analizele colegilor noştri agrometeorologi sugerează că, în urma precipitaţiilor căzute pe teritoriul României la data de 10 iunie 2013, aprovizionarea cu apă a culturii de grâu era relativ bună în aproape toată ţara, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi sudul României. În cazul culturii de porumb, zonele cu deficit de apă în sol sunt şi mai restrânse. Avem o îmbunătăţire a condiţiilor legate de resursa de apa în sol”, a precizat, pentru România Liberă, doctor Roxana Bojariu, climatolog.
Pericolul vine din Arctica
Un punct de vedere destul de apropiat a fost exprimat de preşedintele Federaţiei agricultorilor Fermierul, Ginu Costel. Acesta crede că ploile din ultima vreme nu au putut provoca dezastre de mare amploare în agricultură. “Au existat zone unde cultura a fost compromisă, dar nu putem şti cu exactitate procentul din suprafaţa totală agricolă a ţării. În multe zone, însă, ploile căzute au fost benefice pentru un sol foarte uscat. Nu putem vorbi despre scenarii apocaliptice, deoarece Dunărea nu s-a revărsat în câmpie şi nu au fost semnalate calamităţi pe suprafeţe întinse, ci doar în anumite zone”. Climatologul Roxana Bojariu a oferit şi o explicaţie a fenomenelor extreme care au cuprins bătrânul continent în ulti