Pentru cine nu știe, „Bătaia de la Ruginoasa” este o tradiție ancestrală din Moldova și implică o luptă organizată între două sate. De ce? Oamenii de știință n-au putut să răspundă la această întrebare: „s-au luat de la băutură, de la verișoare ori, pur și simplu, așa sunt ei”, fiind câteva dintre variantele de răspuns, dar filmul „The Purge” pune problema unei zile pe an când toți oamenii au voie să se poarte ca la Ruginoasa.
La câteva zile de la lansare filmul are deja nota 5 pe IMDB, după vreo 13.000 de voturi. E mult. Din simplul motiv că este un film prost realizat, prost montat, prost jucat, prost scris, dar pornind de la o idee cvasi-originală și interesantă.
Într-un viitor destul de apropiat, un nou guvern american decide că-s prea mulți oameni ai străzii, cerșetori, oameni cu handicap etc. Scenaristul/regizorul James DeMonaco și-a imaginat, probabil, un nepoțel al lui Hitler la conducerea SUA care a decretat ziua de 21 martie (de Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul, zi de post) ca fiind liberă la omorât, bătut, violat și alte măscări. 12 ore de făcut ce te taie capul, cu grijă mare să nu ți-l taie un altul la fel de supărat ca tine. Până aici totul sună bine, fiind pregătit să văd un adevărat substrat moralizator, cum nu e bine să îți dorești moartea semenilor săraci sau neajutorați etc.
Din păcate, filmul este mai ilogic decât o bătaie moldovenească. Personajele sunt interpretate sinistru și stereotipurile sunt la tot pasul: liceanca proastă îmbrăcată sumar în uniformă școlară, chiar și în casă; copilul mic al familiei, un puști sinistru cu o ipohondrie demnă de cititorii revistei Formula AS; o mamă panicoasă și proastă, dar cu procese de conștiință în cele din urmă; și un soț bijniss-man care moare apărând familia într-un mod demn de armata din Burundi. Restul personajelor sunt la fel de prost conturate. Parcă încep să mă întreb dacă fi