Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor, care acoperă daunele provocate de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, vor putea fi cumpărate şi de la firmele de asigurări care nu fac parte din acţionariatul PAID - compania autorizată să emită aceste poliţe -, potrivit unei modificări a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor adoptată miercuri de deputaţi.
„Contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie în formă scrisă între PAID şi proprietarul locuinţei, prin mijlocirea societăţilor de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă. Poliţa va putea fi tipărită de PAID sau emisă în sistem electronic de societăţile de asigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă sau de către PAID“, scrie în lege.
Poliţele obligatorii costă 10 sau 20 de euro pe an şi acoperă doar daunele produse de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 şi respectiv 20.000 de euro. Poliţele obligatorii sunt emise de compania PAID, deţinută de 12 asigurători locali. Doar aceştia aveau dreptul până acum să vândă aceste poliţe.
Printre companiile mari care nu fac parte din acţionariatul PAID şi pentru care noua lege are cel mai mare impact se numără Omniasig, Allianz-Ţiriac şi Asirom. Practic, aceste companii erau dezavantajate, în cele mai multe cazuri clienţii care mergeau să încheie o poliţă obligatorie la una dintre companiile membre ale PAID alegând şi o poliţă facultativă emisă tot de acestea. Circa 300.000 de case sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie, în timp ce poliţele facultative sunt de zece ori mai multe. Poliţele obligatorii acoperă doar trei riscuri şi până la o sumă asigurată de maxim 20.000 de euro, proprietarii care vor să-şi asigure locuinţele la valoarea reală sau pentru riscuri suplimentare – cum ar fi daunele provocate de incendii sau explozii – fiind nevoiţi să cumpere o asigur