Rromii veniți la Oslo și alte orașe norvegiene sunt ”sezonieri”. Din cauza frigului scandinav nu pot sta în corturi decât între aprilie și octombrie
Portul din Oslo e un loc înțesat de turiști, care vor să viziteze fiordurile norvegiene. Dacă nu sunt atenți pot rămâne fără portofele
Sursa: SILVIU SERGIU
Simona, gravidă în câteva luni, încearcă să vândă o revistă despre tradițiile rromilor, contra 50 de coroane
Sursa: SIVIU SERGIU
Norvegia, celebră sub titulatura de ”Ţară a fiordurilor”, s-a transformat, în ultimii ani, în ţara fiorilor pe care cetăţenii români de etnie rromă, veniţi la cerşit şi furturi din buzunare, le dau autorităţilor norvegiene şi societăţii în ansamblu.
Din fericire pentru scandinavi, vizitele conaţionalilor noştri sunt sezoniere. Vin cu maşinile la Oslo, Bergen sau alte oraşe din sud, la începutul lui aprilie, când temperaturile cresc, şi pleacă prin octombrie, când iarna pune stăpânire pe Scandinavia, iar dormitul în corturi sau prin parcuri este imposibil. Sunt din judeţele Gorj, Buzău, Bacău şi Vâlcea. Nu se ştie numărul lor exact. Autorităţilor le este imposibil să ţină o evidenţă exactă, din cauza mobilităţii accentuate a acestor grupuri.
Andreas Slettholm, reporter la cotidianul "Aftenposten", scrie frecvent despre conaţionalii noştri. Apreciază că, în fiecare ”sezon”, vin în Norvegia aproximativ 1.000 de persoane. Îşi stabilesc taberele ilegale la capătul magistralelor de metrou, sub podurile din cartierul Toyen (unde dorm în corturi sau înghesuiţi câte şapte în automobilele personale) sau în pădurile din împrejurimea Oslo. Acum un an, proprietarul unui teren de lângă Lacul Sognsvann (la nord de Oslo) a reuşit să evacueze o astfel de tabără doar printr-o hotărâre judecătorească.
25 de euro/zi în cel mai scump oraş din lume
În Oslo, cerşetorii români preferă pieţele aglomerate din centru