Istoria de 17 ani ca producător local de medicamente a GSK se încheie în România, iar primele victime ale acestei plecări vor fi bolnavii de astm din România. Pe lângă consecințele plecării, 243 de oameni sunt în pericol să își piardă locul de muncă daca gSK nu găsește un cumpărător pentru fabrică în șase luni.
Primul efect resimțit pe piață odată cu plecarea GSK din România este scumpirea celui mai vândut medicament din România ca valoare în 2012, în urma retragerii cardului de reducere de 30%. Este vorba despre un medicament pentru bolnavii de astm, care se va scumpi cu circa 100 de lei începând cu luna viitoare, în lipsa acestui card.
GSK era unul dintre producătorii de medicamente din top 10, alături de Terapia Ranbaxy, care avea fabrică în România. care rămâne acum doar cu 21 de fabrici de medicamente.
Motivul oficial invocat de GSK pentru decizia de a scoate fabrica din Braşov din reţeaua sa globală de producţie a fost acela că în urma unei analize recent efectuate la nivelul reţelei privind formele solide orale, s-a constat că producea mai mult decât trebuia. Mai mult, reţeaua de producţie a înregistrat în ultimii ani o scădere semnificativă a volumelor formelor solide orale şi multe dintre produsele în formă solidă mature vor continua să înregistreze scăderi în următorii 5 ani. "Capacitatea actuală a fabricii din Braşov nu este în prezent utilizată la maxim şi, din păcate, nu există nici un potenţial de creştere pe termen lung pentru ca alte produse sau volume să fie fabricate aici. Compania intenţionează ca activităţile de producţie din Braşov să fie transferate către alte fabrici", spun reprezentanţii companiei.
Motivul neoficial îl putem bănui dacă facem o retrospectivă - se circa doi ani, companiile farmaceutice cu fabrici în România o duc rău: datele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România arată că numar