Deficitul bugetului general consolidat s-a diminuat în luna mai la 1,05% din PIB, reintrând în limitele convenite cu organismele financiare internaționale. Diminuarea de 0,15% din PIB se regăsește, însă, integral, în afectarea echilibrului bugetului de asigurări sociale. Acesta s-a deteriorat cu 0,17% din PIB într-o singură lună și a trecut de la un plus de 594,3 milioane lei la un minus de 473,8 milioane lei.
Succesul de circumstanță, menit să faciliteze din punct de vedere tehnic finalizarea acordului cu FMI, are, prin urmare un cost social, ce urmează a fi acoperit ulterior. Tot ca și până acum, prin transferuri de la bugetul de stat. Unde încasările din impozitul pe profit s-au diminuat cu 5,3% în termeni nominali pe primele cinci luni ale anului. La care se adaugă și deprecierea similară rezultată din inflația pe ultimele 12 luni, de unde o reducere de aproape 11% în termeni reali. Destul de ciudat pentru o economie aflată în creștere.
Ce-i drept, încasările din accize (+6,3%) și TVA (+6%) au ținut pasul cu inflația, pentru a genera încasări mai mari la bugetul de stat. Desigur, se poate merge pe ideea conformării sporite la plata impozitelor, care a diminuat profiturile deși activitatea economică este în avânt. De unde și ideea principiului vaselor comunicante, ce diminuează speranțele în privința încasărilor crescute pe toate tipurile de impozit.
MAI MULTE, PE CURSDEGUVERNARE.RO