România este un vector al securitatii regionale (Ziare.com)
Doua interviuri ating astazi problematica unionista. Unul este acordat in „Adevărul” de presedintele Platformei Actiunea Civica 2012, Marius Lulea Dorin. El spune ca „Basarabia sau Republica Moldova reprezintă piatra de moară a relaţiilor ruso-române din ultimii 200 de ani, adică de la primul rapt al Basarabiei din 1812”.
A doua „rapire” a Basarabiei, cea din 1940, ar fi fost inca mai dureroasa, pentru ca „românii aveau formată concepţia apartenenţei la neamul românesc unitar”. Invitatul ziarului „Adevărul” spune de asemenea ca imediat dupa 1990, cand Moldova a fost pe punctul de a se reuni cu România, Rusia a intervenit creand conflictul din Transnistria.
In aceste conditii, relatia României cu Rusia nu va putea reveni la normal decat dupa rezolvarea acestor elemente nevralgice, sustine liderul Platformei Actiunea civica 2012.
Sociologul si profesorul universitar Darie Cristea este prezent intr-un interviu pe site-ul Ziare.com, in care discuta inclusiv despre Transnistria, in contextul recentei vizite la Bucurestui, aproape simultan, a sefilor serviciilor de informatii din SUA si Rusia.
Vizitele arata ca România este un vector al securitatii regionale. Nu va putea fructifica insa acest statut nici pentru o eventuala unire cu Basarabia, nici pentru reluarea unor relatii bune cu Moscova.
Piedica o reprezinta situatia din Transnistria, cu dublă trimitere. Pe de o parte, arata sociologul Darie Cristea, Republica Moldova nu are sanse sa intre pe propriile-i picioare in clubul european atata timp cat are trupe straine in Transnistria.
Dar nici printr-o eventuala unire cu Romania, aproape din acelasi motiv. Dar si dintr-unul pur sociologic: ar trebui facute cercetari serioase, pe ambele maluri ale Prutului, pentru a sonda pozitia