Ai mâncărimi de nas, de ochi, reprize de strănut, ochi lăcrimoşi, nas înfundat sau care curge mereu? Aceste simptome nu pot fi puse neaparat pe seama polenului. Există şi surse neaşteptate de alergeni chiar în casa ta.
Iată care sunt aceste surse şi modul în care poţi să înlături iritanţii.
Prietenii care au animale de casă au de obicei pe haine părul animăluţului lor şi îţi pot lăsa foarte uşor acest alergen pe mobila tapiţată, chiar dacă nu vin în vizită cu prietenul lor îmblănit.
Aspiră canapelele şi scaunele sau fotoliile tapiţate cu material textil după plecarea prietenului iubitor de animale. Împiedică împrăştierea alergenilor în aerul din casă folosind un aspirator cu filtru HEPA, care ţine captive în interior orice particule, oricăt de mici.
Pernele ornamentale, jucăriile de pluş şi pledurile sunt obiecte care vin în contact cu pielea, ceea ce înseamnă că celulele epidermice moarte depuse pe ele atrag acarienii. Dacă mai ai şi un animăluţ care stă pe perne sau pe pled sau se joaca cu jucăriile respective, atunci aceste obiecte sunt pline şi de părul animalului.
Curăţă obiectele respective săptămânal, fie în maşina de spălat, cu apă fierbinte, dacă permite materialul din care e făcut obiectul, fie la curăţătorie. De asemenea le poţi înmoia în apă foarte fierbinte cu puţin detergent (dacă permite materialul) şi lasă-le timp de 15 minute, apoi clăteşte-le foarte bine.
Rafturile, cărţile şi alte obiecte care stau pe rafturi (ramele fotografiilor, bibelourile, etc.) adună praf, iar acesta e o cauză majoră de reacţii alergice. Cărtile mai pot deveni şi gazde bune pentru mucegai, mai ales în condiţii de umiditate.
Poziţionează rafturile, în special cele cu cărţi, cât mai departe e pat, dacă se poate scoate-le de tot din dormitor. Aşează bibelourile şi suvenirurile într-o vitrină cu uşi de sticlă, ca să nu adune praf. Şterge pr