România este un client mic în portofoliul companiei de stat ruseşti, astfel că cei din conducerea Gazprom nu au niciun interes să ofere reduceri ale tarifelor pentru gazele livrate ţării noastre. Sursa: AFP Photo
Practic, livrările de gaze realizate de Gazprom în România reprezintă doar 2% din volumul de gaze comercializat pe piaţa europeană. Fiind vorba de o cantitate mică, ruşii nu sunt interesaţi să ofere preţuri mai mici României. Ţinând cont şi de faptul că România trebuie să liberalizeze tarifele la gaze, pentru a se conforma normelor europene, consumatorii vor ajunge la mână Gazprom în ceea ce priveşte preţul pe care îl vor plăti pentru gazele furnizate de compania rusă de stat.
"Ordonanţa de liberalizare (a preţului la gaze, n.r.) nu a ţinut cont de un lucru esenţial: România are două surse de interconectare a gazelor: 70% avem producţie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importăm, din 104-105 consum total în România. Ce se întâmplă după 2014 cu gazul din România? Preţul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar România importă doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mică, şi devine neinteresant pentru Gazprom să dea vreo facilitate. La asta se adaugă situaţiile politice de la noi. După 2014 vom depinde totalmente de Gazprom'', a declarat, într-o dezbatere, Ionel Borş, country manager al ArcelorMittal Galaţi, citat de Agerpres.
În alte ţări europene, chiar dacă piaţa gazelor a fost liberalizată, guvernele şi-au păstrat controlul asupra preţurilor plătite de consumatorii finali, a explicat Ionel Borş. El a dat exemplul Franţei, al Germaniei şi Greciei, care au creat mecanisme de protecţie a consumatorilor, respectând, în acelaşi timp, legislaţia UE.
Calendarul scumpirilor la gaze
Anul acesta sunt programate două scumpiri la gazele livrate consumatorilor casni