Ne învaţă limba engleză şi să scriem proiecte, ne îndrumă, în special pe cei de la ţară, cum să iniţiem afaceri şi să ne îngrijim satele şi oraşele. Dacă nu i-aţi întâlnit până acum, faceţi cunoştinţă cu voluntarii Corpului Păcii
Traversează Oceanul Atlantic şi vin într-o ţară despre care aud pentru prima dată. Se lovesc de multiple bariere culturale, iar cea mai mare provocare pentru ei e să înveţe limba română. Cu toate acestea, după doi ani petrecuţi în familiile moldoveneşti, majoritatea spun că se îndrăgostesc de oamenii şi meleagurile noastre.
Este şi cazul lui Thomas Richman, un tânăr american, care până la 20 de ani nu călătorise mai departe de Washington.
„CÂND AU ROSTIT REPUBLICA MOLDOVA AM RĂMAS CONFUZ“
„Absolvisem Washington University in Saint Louis, Contabilitate şi Business, când am decis să mă înscriu în rândul voluntarilor. Nu ştiam în care colţ al lumii mă vor trimite. Atunci când au rostit Republica Moldova am rămas confuz. Nu cunoşteam despre ţara dumneavoastră nimic“, începe discuţia cu noi Thomas.
Până a ajunge în Teleneşti, timp de zece săptămâni a învăţat limba română în Chişinău. „Nu reuşeşti să înveţi tot, dar cel puţin poţi vorbi cu familiile gazdă. Am avut norocul să locuiesc într-o familie cu doi copii, care cunoşteau engleza. Aşa că m-au ajutat ei“, spune tânărul.
Se află deja de doi ani în Moldova, iar pe 9 iulie trebuie să zboare înapoi acasă. „M-am ataşat mult de această ţară, îmi plac oamenii, tradiţiile. Vorbesc de tradiţii, pentru că America este un stat tânăr, care nu are obiceiuri de secole. Această notă autentică m-a fascinat“, povesteşte Thomas cu nostalgie. Este mai modest şi nu vorbeşte despre proiectele pe care le-a dezvoltat în Teleneşti.
Localnicii însă au numai cuvinte de lauda la adresa lui. „Ne-a ajutat la dezvoltarea antreprenoriatului mic, la scrierea diferitor proiecte, la tr