Emisiuni de tipul „Arab Idol“, „Academia vedetelor“ sau „Afganii au talent“ au fost exportate şi în ţări musulmane conservatoare, cu scopul de a dezvolta gustul pentru democraţie în rândul tinerilor.
Atunci când emisiuni ca „Arab Idol“ sau „Academia Vedetelor“ au intrat şi în Orientul Mijlociu, un şeic saudit foarte influent le-a denumit „arme de distrugere în masă care ucid valorile şi virtutea“. Problema nu era doar că emisiunile nu respectau etica conservatoare socială, că erau pline de fuste scurte sau de versuri rasiste, ci că pun în pericol dominaţia liderilor autocraţi din aceste state.
Primele două ţări în care aceste formate de emisiune au fost introduse au fost Liban şi Palestina, scrie publicaţia americană „Foreign Policy“. Emisiunea panarabă „Arab Idol“, la care au luat parte concurenţi din mai multe state arabe, tocmai s-a încheiat zilele acestea şi a fost câştigată de palestinianul Mohammed Assaf, care a fost primit în Palestina ca un adevărat erou.
În Liban erau programate alegeri generale pentru luna aceasta, dar au fost amânate din cauza certurilor pe legea electorală şi din cauza războiului din ţara vecină, Siria. Palestinienii n-au mai avut alegeri prezidenţiale din 2005, din cauza conflictului dintre Hamas şi Fatah, principalele partidele politice din ţară. Liderii celor două formaţiuni s-au şi urcat în cârca lui Assaf, pentru a câştiga capital politic, întâmpinându-l pe câştigător la reîntoarcerea în ţară. Producătorii de televiziune le oferă tinerilor care vor să devină politicieni o opţiune viabilă către o carieră politică, cel puţin în eter, şi în plus se antrenează pentru a deveni lideri, notează FP.
„AL-ZAIM“ - LIDERUL DIN LIBAN
O altă emisiune libaneză, intitulată „Al-Zaim“ („Conducătorul“), şi-a propus să submineze figurile politice omniprezente de pe scena politică libaneză prin an