Rezultatele unui studiu realizat de specialistii Universitatii Stanford arata ca diabetul de tip 1 poate fi invins, daca sistemul imunitar al pacientului este invatat sa nu-i mai atace organismul.
Pentru ca, explica expertii, sistemul imunitar este cel care distruge celulele care produc insulina – un hormon necesar pentru controlul nivelului de zahar in sange. La studiul, publicat in revista Science Translation Medicine, au participat 80 de pacienti. S-a demonstrat ca vaccinul are capacitatea de a „educa” sistemul lor imunitar. Cercetatorii au catalogat rezultatele obtinute „un pas important”.
De regula, vaccinul invata sistemul imunitar sa atace bacteriile sau virusii care provoaca diferite boli, spre exemplu virusul poliomielitei. Oamenii de stiinta au folosit insa vaccinul cu efect invers – el a obligat sistemul imunitar sa inceteze aceste atacuri.
Sistemul imunitar al pacientilor cu diabet tip 1 distruge celulele beta ale pancreasului. Ceea ce inseamna ca organismul devine incapabil sa produca o cantitate suficienta de insulina, iar pacientul trebuie toata viata sa urmeze traditionalul tratament.
Potrivit studiului, celulele beta functioneaza mai bine la pacientii care au primit vaccinul decat cei care au utilizat numai injectiile cu insulina. „Suntem foarte incantati de rezulatele pe care le-am obtinut, pentru ca ele demonstreaza ca visurile imunologilor de a neutraliza macar una dintre numeroasele disfunctionalitati ale celulelor imunitare, fara a dauna sistemului imunitar in ansamblul lui, prind viata”, a declarat profesorul Laurence Shtaiman. „Acest vaccin propune, de fapt, un concept nou”, a adaugat el.