Traficul feroviar şi aerian din Portugalia au fost perturbate din cauza unei noi greve generale împotriva măsurilor de austeritate din ţară, în contextul în care un sfert dintre portughezi beneficiază de susţinere financiară internaţională.
Mişcarea lansată de către două sindicate importante, Confederaţia Generală a Muncitorilor din Portugalia (CGTP, apropiată Partidului Comunist) şi Uniunea Generală a Muncitorilor (UGT, de orientare politică moderată), trebuia să fie însoţită, joi după-amiaza, de proteste din întreaga ţară.
"Participarea este foarte puternică şi depăşeşte cu mult aşteptările noastre", a declarat joi dimineaţa şeful UGT, Carlos Silva. Totodată, liderul CGTP, Armenio Carlos, care cere alegeri legislative anticipate, a sperat la o "mare rată de participare" pentru "a slăbi şi mai mult Guvernul".
Greva de joi este o doua organizată în comun de către cele două sindicate. Prima a avut loc în noiembrie 2011, la cinci luni după venirea la putere a Guvernului de centru-dreapta care dorea să pună în aplicare un plan de ajutor internaţional.
CGTP a organizat singură grevele din martie şi noiembrie 2012.
Mişcarea socială a început după adoptarea de către Guvern a unor măsuri de austeritate care-i vizează pe funcţionari, nevoiţi să lucreze 35-40 de ore pe săptămână (ca în sfera privată) şi referitor la suprimarea a 30.000 de posturi până în 2014 pentru a reduce cu 4,7 miliarde de euro cheltuielile din sectorul public.
Intenţia celor două sindicate de a extinde mişcarea socială şi în sectorul privat, slab sindicalizat, a suferit eşec.
"Cifrele din domeniul privat nu le ating pe cele din domeniul public", a declarat Silva. "Însă este un semn clar pentru Guvern că alegerea pe care a făcut-o nu este una bună", a adăugat şeful UGT.
"Unii portughezi nu lucrează, dar alţii - da, şi statul nu ar trebui să-i împiedice"