Astăzi, discutăm cu jurnalistul Constantin Tănase despre Dreapta politică moldovenească: ce este și ce trebuie să fie.
- Ați participat sâmbăta trecută la Forumul Dreptei organizat de Nașul TV, București. Cum ați ajuns acolo?
- Am fost invitat de un bun prieten al nostru, jurnalistul Radu Moraru, patronul, inima și creierul acestei televiziuni, poate singura televiziune cu adevărat liberă din România de azi.
- Cum caracterizați starea de astăzi a Dreptei românești?
- Nu voi „caracteriza-o”, iar cei interesați de problemă pot intra pe site-ul Nașul.tv și urmări dezbaterea de sâmbătă. Cred că după vizionarea emisiunii, lucrurile vor fi clare…
- Atunci cum caracterizați situația Dreptei românești din R. Moldova?
- Aici aș risca să spun câteva cuvinte. În primul rând, nu mi se pare fericită sintagma „Dreapta românească din R. Moldova”. Cu prima ocazie voi încerca să explic de ce nu mi se pare reușită. În al doilea rând, problema Dreptei politice din R. Moldova merită o dezbatere atentă, responsabilă și competentă. Din punctul meu de vedere, Dreapta noastră politică, așa cum arată ea astăzi, nu există și, prin urmare, nu mai poate fi salvată, ca la București. Dacă ceva a rămas, totuși din ea, atunci nu trebuie salvat, ci abandonat, distrus chiar. Radu Moraru, moderatorul emisiunii, vorbind despre starea Dreptei românești a spus că „nu mai există vreo șansă că România mai poate fi salvată”. „Există o mare neîncredere față de clasa politică, a spus el, românii, care votează Dreapta, stau acasă”.
- La noi mai există vreo șansă?
- Felia care reprezintă Dreapta din RM este cu mult mai mare, electoratul de dreapta sau (și) cu simpatii de dreapta, nu votează însă cu partidele de dreapta, fiindcă nu cred în liderii ei. Nu doctrina de dreapta îi sperie pe moldoveni, ci liderii ei.
- Dar cine-s acești lideri, îi put