M-au impresionat. Si, ca orice jurnalist sceptic, nu sunt usor de impresionat. O mana de studenti si medici rezidenti din Bucuresti isi iau la sfarsit de saptamana halatele, stetoscoapele si aparatura in spinare si pleaca in sate uitate de Dumnezeu unde ii consulta, gratuit, pe localnici. Nu cer bani pentru asta, nu asteapta premii, nu isi fac reclama prin campanii mediatice fastuoase. Ajunsi acolo sunt uneori primiti cu neincredere de catre primari. In special de catre primari: “Dar cine sunteti si ce urmariti voi? Aprobare de la Minister aveti?” In Romania, o stampila inca deschide usile primariilor mai eficient decat o fapta buna. Acest grup de studenti si medici nu au aceasta stampila, desi au cerut-o in urma cu ceva vreme. Asa ca am pus mana pe telefon si, in timpul unui interviu cu doi dintre studentii grupului “Impreuna pentru sanatatea rurala”, l-am sunat pe ministrul Sanatatii.
Cristina Nita si Mihai Ranete au 25 de ani si sunt amandoi studenti in ultimul an la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Cristina este cea care a vorbit cu ministrul Sanatatii si, pe langa solicitarea de a fi recunoscuti oficial, a mai avut o propunere pentru Minister.
E NEVOIE CA CINEVA SA IASA IN FATA SI SA SPUNA: “VREAU SA FAC ASTA!”
Mihai Ranete: “Proiectul "Impreuna pentru sanatatea rurala" este un grup de initiativa al studentilor din ani terminali ai Facultatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, care merge in zonele rurale si acorda servicii de asistenta primara oamenilor din teritoriu. La inceput s-a axat mai mult pe zonele defavorizate din punct de vedere medical, in sensul ca nu exista medic de familie. Ulterior, ne-am dat seama ca medicul de familie poate fi de fapt un coordonator al programului nostru pentru ca el stie cel mai bine ce oameni sunt in comuna respectiva si de ce anume au nevoie.”
Cristina Nita: “Daca n