"Sistemul nostru este foarte diferit. Sistemul nostru este gandit de la bun inceput ca un instrument de prevenire a conflictelor de interese. Noi nu suntem interesati atat de averea unei persoane, cat mai degraba ce interese de investitii sau financiare are acea persoana, de pilda proprietarile sau actiunile detinute, sau poate locul de munca al partenerului", explica Don Fox, prim-director adjunct in cadrul Biroului pentru etica guvernamentala din Statele Unite, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Office of Government Ethics (OGE) s-a infiintat dupa scandalul Watergate, activitatea agentiei fiind respectata de politicieni. "A te opune public oricarei activitati legate de etica nu este o miscare politica foarte inteleapta", afirma Fox, care s-a aflat pentru doua zile in Romania.
Dan Tapalaga: Discutam cu Don Fox, prim director adjunct in cadrul Biroului pentru etica guvernamentala al SUA. Din cate am inteles, va aflati in Romania de doua zile.
Don Fox: Asa este.
DT: V-ati intalnit cu magistrati si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Integritate. Care sunt diferentele esentiale pe care le-ati observat intre institutia dumneavoastra si Agentia Nationala de Integritate?
DF: Este o intrebare foarte buna. Trebuie sa pornim de la faptul ca discutam despre doua tipuri de sisteme de guvernare extrem de diferite. Dumneavoastra aveti un sistem parlamentar in care toti demnitarii din intreaga tara fac parte din sistemul de guvernare. Sistemul nostru este foarte diferit. Noi avem un sistem federal, alcatuit dintr-un guvern federal si un numar mare de demnitari reprezentanti ai guvernelor diferitelor state si ai institutiilor locale, care raspund doar in fara autoritatilor locale si statale. In plus, guvernul este alcatuit din trei ramuri separate, dar egale. Institutia mea se ocupa de standardele si reglementarile de etica carora se supu