Iurie Reniță: Documentul pare a avea toate şansele să fie ratificat şi de către parlamentul român.
Parlamentul de la Chişinău a votat în primă lectură pentru ratificarea tratatului cu România privind regimul de frontieră. Un tratat despre care coaliţia majoritară spune că ar fi necesar pentru administrarea tehnică a frontierei dintre Republica Moldova şi România, iar opoziţia comunistă - că va conduce la apariţia unei frontiere pe Nistru. La fel în primă citire şi cu opoziţia acerbă a comuniştilor a fost votat şi un tratat ce prevede cooperarea militară între Republica Moldova şi România. Liliana Barbăroşie a urmărit dezbaterile, dar l-a întrebat şi pe ambasadorul moldovean la Bucureşti, Iurie Reniţa, dacă şi România are de gând să ratifice documentele.
Ratificării tratatului moldo-român privind regimul de frontieră se opun atât comuniştii, cât şi liberalii lui Mihai Ghimpu. Doar că din motive diferite.
Pentru comunişti ar fi prea puţin să existe doar acest acord privind frontiera dintre Moldova şi România. La fel ca în perioada în care erau la guvernare, ei insistă pe nevoia încheierii mai întâi a tratatelor de bază şi de frontieră între Chişinău şi Bucureşti, ceea ce ar delimita potrivit lor odată şi pentru totdeauna cele două state. România, însă, a refuzat până acum să încheie astfel de acorduri cu Moldova, găsind că asta ar însemna o consfinţire a Pactului Molotov-Ribbentrop prin care Basarabia fusese anexată în 1940 la URSS.
Iată însă cum şi-au argumentat astăzi în Parlament comuniştii refuzul de a vota pentru un acord tehnic privind frontiera moldo-română:
„Nu este stabilită frontiera de stat, iar dvs. propuneţi regimul de administrare a frontierei. Este o cale greşită care contravine intereselor Republicii Moldova,” a declarat comunistul Artur Reşetnicov.
Potrivit unui alt deputat