Super-cereala din Anzi, sursa de proteine capabila sa vindece foamea in intreaga lume, se dovedeste, pe zi ce trece, ca nu aduce niciun beneficiu tarii unde este cultivata, ba dimpotriva.
Quinoa, in numele careia ONU a numit 2013 Anul International Quinoa, a iesit de curand in lumina reflectoarelor din inaltimile boliviene ale Anzilor, unde se cultiva de mii de ani, scrie The Independent.
In metropolele lumii, bucatarii marilor restaurante le servesc clientilor cunoscatori noul "superaliment", la preturi in crestere pe masura ce faima grauntei boliviene creste.
Bolivia a exportat, in 2012, cu 26% mai multa quinoa decat in anul anterior, o afacere ce a generat 800 de milioane de dolari. Daca tendinta se pastreaza, ar putea transforma societatea boliviana. Veniturile pe care le realizeaza bolivienii ii vor scoate pe multi din saracia lucie in care se afla, spun unii experti.
Pana la bunastarea ce ii va cuprinde insa pe toti bolivienii ramane realitatea: boom-ul quinoa in Occident nu se traduce inca in venituri mai mari pentru cetatenii Boliviei. Costurile umilei graunte s-au triplat in ultimii cinci ani, asa ca cei care au consumat de milenii acest super-aliment, fara sa ii cunoasca proprietatile relevate de oamenii de stiinta de azi, ar putea sa ramana fara masa lor traditionala.
Silvana Ramos, o mama a doi copii dintr-un orasel la marginea campiei de sare cu acelasi nume, o zona unde traditional se cultiva quinoa, spune ca este nevoita sa isi schimbe obiceiurile alimentare. "Imi place quinoa, dar este atat de scumpa incat o cumpar o data pe luna", spune femeia, care arata ca pentru suma cheltuita pe painea de quinoa, muk'una, cumpara de cinci ori mai multa paine "normala".
Bolivia este cel mai mare producator de quinoa din lume, insa provocarea cea mai mare este acum sa pastreze pretul scazut, pe