Cardul electronic de sănătate şi dosarul elecronic al pacientului sunt proiecte care au prioritate pentru sistemul de sănătate, susţine Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Reprezentanţii CNAS întâmpină însă dificultăţi cu sistemul de mentenanţă, care este depăşit. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului, proiectele ar trebui să fie terminate.
Mulţi români asiguraţi primesc notificări că au datorii, deşi aceştia au toate taxele plătite, tocmai pentru că datele deţinute de Casa de Asigurări nu sunt întotdeauna sincronizate cu cele deţinute de alte instituţii. Dosarul electronic al pacientului, spune Buşoi, ar pune capăt unor astfel de situaţii.
Mai mult, preşedintele CNAS susţine că odată introduse cardul electronic şi dosarul electronic al pacientului vom avea o imagine mult mai clară a ceea ce se întâmplă în sistem. În plus, se vor împuţina cazurile de fraudă. De-altfel, unul dintre obiectivele asumate de Buşoi la începutul mandatului său de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate este acela de eficientizare a cheltuielilor instituţiei.
„Trebuie găsite modalităţile de eficientizare a activităţii spitalelor astfel încât accentul să fie mutat mai mult pe a stabili diagnostice, de a rezolva problema şi mai puţin pe a interna toate acele cazuri care pot fi tratate ambulatoriu. Să fie deci împuţinate internările lungi, care dau bine la raportări şi la realizarea bugetelor”, a precizat Cristian Buşoi.
Prezent la dezbaterea „Mediafax Talks about Health Reform”, Cristian Buşoi a prezentat cele două obiective pe care speră să le ducă la bun sfârşit în timpul mandatului în fruntea Casei Naţional de Asigurări: creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea imaginii instituţiei pe care o conduce.
Cristian Buşoi îşi propune să îmbunătăţească imaginea CNAS şi să eficientizeze cheltuielile instituţi