Hidroelectrica rămâne în continuare cu datorii, urmează numirea unei noi conduceri şi listarea pe bursă a unui pachet de 10% din acţiunile companiei.
Tribunalul Bucureşti a admis cererea formulată de administratorul judiciar Euro Insol şi a dispus închiderea procedurii insolvenţei Hidroelectrica SA. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.
După anunţul de miercuri, guvernul poate să treacă la următorul pas şi să pregătească listarea pe bursă a unui pachet de 10% din acţiunile Hidroelectrica. De altfel, şeful executivului anunţa încă de săptămâna trecută că vrea ca, după ce compania revine pe piaţă, “imediat să declanşăm procedura de listare pentru pachetul minoritar”.
În plus, foarte important este cine va fi numit la conducerea companiei. Cu privire la acest subliect, avocatul Remus Borza, administratorul judiciar, atrage atenţia că noul management trebuie să implementeze şi să continue măsurile şi direcţiile trasate în Planul de Reorganizare al companiei. “Când Statul va înţelege că managementul companiilor sale trebuie încredinţat unor oameni recomandaţi de competenţe profesionale, probitate morală, capabilităţi manageriale, şi nu de carnetul de partid, atunci Statul va deveni un bun administrator. Atunci companiile statului nu vor mai genera doar arierate, şomaj, falimente sau privatizări păguboase, ci vor deveni adevărate motoare de creştere economică şi piloni de stabilitate social”, spune Borza.
613 angajaţi au fost concediaţi, 267 au plecat de bunăvoie
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă la data de 20 iunie 2012. În urma măsurilor luate în ultimul an, în special prin denunţarea unor contracte păguboase, administratorul judiciar a anunţat că a adus compania pe profit. “În termeni reali, profitul brut la data de 31 mai 2013 este de 399 milioane lei față de o pierdere de 190 milioane l