Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a descins marţi seara la sediul Hidroelectrica, de unde a ridicat o serie de documente legate de insolvenţa companiei.
Momentan nu se cunosc natura investigaţiilor şi nici motivaţiile, însă din poziţiile publice anunţate până acum, cel mai probabil este vorba de demararea unei anchete care analizează condiţiile în care s-a declanşat procedura de insolvenţă. Ancheta vine ca urmare a plângerilor penale depuse în vară de către Hidrosind împotriva lui Remus Vulpescu - pe atunci şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Iulian Butnaru - membru în consiliul de administraţie al Hidroelectrica şi Oana Truţă - reprezentanta Fondului Proprietatea în acelaşi CA, potrivit lui Nicolae Aurariu, secretarul general al Hidrosind.
Cine ce a votat
Încă de la declanşarea insolvenţei există mai multe suspiciuni legate de declanşarea procedurii iar şedinţa din data de 15 iunie a consiliului de administraţie, în care s-a decis acest lucru, e învăluită în mister. Potrivit unor documente intrate în posesia Jurnalului Naţional, convocatorul are tot data de 15 iunie iar şedinţa este programată pentru ora 11:30. Pe ordinea de zi, singurul punct este "discutarea situaţiei economico-financiare a companiei precum şi a măsurilor necesare a fi luate în perioada imediat următoare". Cei care au convocat şedinţa sunt Vulpescu şi Butnaru. Andrei Todea şi Ionica Raicu nu au fost prezenţi, însă au fost reprezentaţi, prin mandat, de către Vulpescu, respectiv Butnaru, potrivit actelor.
Mai departe, consiliul de administraţie descoperă că, potrivit bilanţului pe anul 2011, Hidroelectrica are datorii curente de 2,05 miliarde de lei, care nu pot fi acoperite din activele circulante existente de 611 milioane de lei. Prin urmare se aprobă formulare