Cele mai multe universităţi au reintrodus examenul de admitere, de teama unui val de absolvenţi cu medii mici de Bac. În acest an, vor fi 62.400 locuri pentru anul I, la zi, iar universităţile au început să publice numărul de locuri, taxele de înscriere şi de şcolarizare, calendarul admiterii.
Vor fi 62.400 de locuri la ciclul universitar de licenţă, anul I, plus cam tot atâtea pentru forme de învăţământ cu frecvenţă redusă şi la Distanţă (ID), în universităţile de stat. De departe, cele mai grele facultăţi sunt cele de la Medicină. Durează 6 ani, sunt sute de ore de studiu şi costă 9.000 de lei pe an, la UMF Bucureşti. Click! vă prezintă câteva informaţii utile despre sesiunea de admitere la facultate, din vară.
Universitatea din Bucureşti
Sunt examene la majoritatea facultăţilor, cu probe orale sau scrise. Fiecare probă este eliminatorie. La Drept, va fi un test grilă, în 23 iulie. La această facultate sunt 600 de locuri bugetate şi 600 la Distanţă (ID). La Filosofie, va fi concurs de dosare, la care contează media de Bac. La fel, la Istorie, unde sunt 240 de locuri bugetate şi 50 la ID. La Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, se va susţine o probă scrisă la Limba română, creativitate şi expresivitate. Sunt 240 de locuri, plus 175 la ID, unde se cere un eseu de motivaţie. La Limbi şi literaturi străine, e concurs de dosare la care contează media de Bac.
Pentru Limba rromani sunt 21 de locuri, pentru Limbi moderne sunt 30 de locuri. La Informatică sunt 300 de locuri bugetate, plus 75 la ID. 80% din medie este nota la proba scrisă şi 20% media de Bac. La Matematică sunt 150 de locuri, la Matematică Informatică - 75 de locuri, la Matematici aplicate - 75 de locuri. Taxa de înscriere este în jur de 100 de lei, iar la Drept - 300 lei. Un an de studiu la ID este în jur de 3.100 lei.
Universitatea de Medicină «Carol Davila»
Se dă e