Medierea devine etapă obligatorie înainte ca un dosar să ajungă în instanță. Această prevedere obligatorie din luna august a fost promovată de mediatorii din Romanîn cadrul unei acțiuni stradale desfășurate în mai multe zone din municipiu.
Persoanele fizice și juridice care doresc să se adreseze instanțelor de judecată într-un litigiu vor fi obligate, din luna august, să participe la ședințe de mediere. Medierea va fi obligatorie în cazul litigiilor comerciale de până în 50.000 lei, al proceselor de divorț, partaj, pensie alimentară sau al litigiilor referitoare la raporturile de vecinătate. În plus, dacă litigiile se vor soluționa în urma ședințelor de mediere, în multe cazuri, valoarea taxei de timbru va fi înapoiată părților implicate. Cererea adresată instanței privind pronunțarea unei hotărâri care să consfințească înțelegerea părților rezultată din acordul de mediere este scutită de plata taxei de timbru, cu excepția cazurilor în care acordul de mediere privește transferul de proprietate asupra unui bun imobil, alte drepturi reale, partaje și cauze succesorale.
Conform legii, informarea privind avantajele medierii este gratuită, doar ședințele de mediere urmând a fi plătite de persoanele implicate în litigiu.”Noi avem obligația să explicăm ce înseamnă medierea, va trebui să eliberăm și documente prin care să confirmăm acest lucru instanței. Dacă solicitanții vor prefera să rezolve conflictul prin mediere, acordul final va fi prezentat notarului sau judecătorului, documentul urmând a fi întocmit în consecință. Dacă ședințele de mediere nu vor rezolva problema, cei implicați se vor adresa instanței”, a precizat mediatorul Petronela Stogrin.
Trebuie precizat faptul că nu se va mai putea promova o acțiune în instanță fără a fi parcursă procedura de informare despre mediere, sancțiunea aplicată de instanța de judecata fiind inadmisibi