Claudiu Doltu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor va prelua din luna august, la Washington, poziţia de reprezentant al României la Banca Mondială, într-o perioadă în care el spune că în relaţia cu organismul financiar internaţional România trece de la un statut de elev-profesor la cel de partener în care îşi poate formula propriile opţiuni în privinţa programelor pe care vrea să le urmeze.
„România este acum într-o situaţie diferită, fără exagerare, de campion, pentru că, în ultimul an, tipul de parteneriat cu Banca Mondială s-a schimbat. De la o ţară asistată, de tipul «avem nevoie de bani, fac ce spun ei», am ajuns la o ţară cu propriile opţiuni. În noul acord cu banca România va discuta ce programe păstrează şi pe care le închide… De asemenea, sunt linile de credit stand-by, care sunt puse la dispoziţie în cazul în care ai nevoie. Este ca la o carte de credit, considerându-se că eşti un individ responsabil“, a menţionat el.
Doltu, 45 de ani, este la al doilea mandat (2013-2016) ca reprezentant al României la Banca Mondială, precedentul fiind în perioada 2006-2009.
Mai are România nevoie de FMI şi Banca Mondială, în condiţiile în care, după două decenii, rezultatele economice ale programelor cu cele două instituţii financiare internaţionale sunt discutabile? Nu poate România, reprezentată prin guvern, să stea singură pe picioare şi să fie credibilă în faţa pieţelor financiare?
„Convingerea mea este că România are nevoie în continuare de FMI şi Banca Mondială. Un nou acord cu FMI ar fi binevenit pentru a beneficia de asistenţă în domeniul reformelor din energie, transporturi, sănătate şi întreprinderi de stat, şi nu în ultimul rând, pentru reforma din administraţia publică. Cel mai probabil, noul acord cu FMI va fi pe doi ani“, răspunde Doltu.
„Sunt convins că foarte curând guvernul va lua o decizie referitoare la traseul d