Pragul de validare de 30% va fi constituţional abia peste un an. Până atunci revizuirea Constituţiei şi referendumul lui Traian Băsescu trebuie să scoată la vot 50%.
Surprinzătorul verdict al Curţii Constituţionale (CCR), potrivit căruia pragul de validare a referendumului de 30% este constituţional, dar nu se aplică decât la un an de la intrarea în vigoare a legii, nu dă satisfacţie nici PDL, care a contestat coborârea pragului, dar nici USL, care are nevoie de o prezenţă de minim 50%+1 la referendumul pentru revizuirea Constituţiei.
Singurul care are de câştigat de pe urma acestei decizii este preşedintele Traian Băsescu. Deşi verdictul CCR îi complică şi lui validarea referendumului pe care l-a anunţat, în schimb aproape că-i garantează încheierea mandatului la termen, deoarece puţin probabil ca puterea să mai rişte o nouă suspendare eşuată din cauza invalidării referendumului de demitere.
Vicepreşedintele PSD Cluj, deputatul Aurelia Cristea, se declară surprinsă de termenul impus pentru aplicarea pragului redus. „Cred că e printre puţinele ocazii, dacă nu cumva e pentru prima dată, când CCR stabileşte un termen de la care poate intra în vigoare o lege, cred că au cerut predictibilitate. În rest, ce să zic, nu pot comenta decât pozitiv decizia Curţii, pentru că a declarat constituţional pragul de 30%", a declarat Cristea. Ea nu crede că se impune amânarea revizuirii Constituţiei până în momentul în care va putea fi aplicat pragul de validare a referendumului de 30%. „Chiar dacă această decizie a CCR va avea efecte nedorite asupra referendumului pentru revizuirea Constituţiei, eu sunt convinsă că românii au înţeles importanţa regionalizării, a debirocratizării şi a descentralizării şi se vor mobiliza la vot. Trebuie să face cât mai repede această regionalizare, care înseamnă destructurarea deciziei de la nivel central şi aducerea ei lângă cetăţ