Răspunzând invitației IPS Teodosie de a fi alături de noi sâmbătă la hramul Catedralei Arhiepiscopale, PS Longhin - Episcopul de Bănceni (Ucraina) va ajunge astăzi, în jurul orei 18.00, la Constanța. Cei doi ierarhi vor săvârși, începând cu această oră, slujba privegherii la Catedrala Sf. Ap. Petru și Pavel.
Ca semn de prețuire pentru credincioșii dobrogeni, ierarhul ucrainean va aduce spre închinare moaștele Sf. Luca al Crimeei, numit de lumea creștină ca „doctor făra de arginți”. Sfintele moaște vor rămâne spre închinare până sâmbătă după amiază la Catedrala Arhiepiscopală.
Sfantul Luca al Crimeei (1877- 1961)
Numit adesea drept doctor "fara-de-arginti", Sfantul Luca al Crimeei a fost un ierarh marturisitor ce a patimit mult pentru dragostea si credinta lui in Hristos in temnitele comuniste. Nascut intr-o familie princiara, sfantul a fost un bun chirurg si profesor universitar, iar in cele din urma, unul dintre marii predicatori ai secolului nostru.
In plina teroare bolsevica, un chirurg de exceptie refuza sa opereze fara icoana Maicii Domnului pe peretele salii. Episcopul chirurg Luca Voino-Iasenetki, marturisitor al credintei in Hristos si titan al stiintei deopotriva ofera lumii contemporane o minunata lectie de jertfire de sine, de slujire a semenilor si de sfintenie.
In anul 1904, in cadrul razboiului ruso-japonez, sfantul va sluji pe post de medic chirurg, in slujba Crucii Rosii, adica fara salariu. Vreme de aproape un an, sfantul va indeplini misiunea de chirurg prin mai multe spitale de tara, lipsite de fonduri si intr-o stare de saracie avansata. Intre timp, tanarul Valentin se va casatori cu Ana, impreuna cu care va avea patru copii.
In anul 1916, doctorul Valentin hotareste sa-si publice experientele medicale intr-o carte de medicina, numita "Eseu despre chirurgia infectiilor septice". In timp ce lucra la prologul cart