Vizita sefilor serviciilor de informatii ale Statelor Unite si Federatiei Ruse, care a avut loc in aceasta luna, la Bucuresti, este una diplomatica, dar nu lipsita de importanta si ar putea fi semnalul unei imbunatatiri a relatiilor dintre Romania si Moscova, sustine sociologul si profesorul universitar Darie Cristea.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta considera totodata ca, desi Romania este la ora actuala un vector al securitatii regionale, fructificarea unirii cu Republica Moldova nu poate fi realizata, cel putin pentru moment, asa cum nici Chisinaul nu se poate apropia cu adevarat de Uniunea Europeana fara a solutiona conflictul inghetat din Transnistria.
De curand, sefii serviciilor de informatii din SUA si Rusia au vizitat Bucurestiul. Cum comentati acest fapt? Este intamplatoare sosirea concomitenta a acestora?
Vorbiti, desigur, despre John Brennan si Nikolai Patrusev. Vizitele au fost interesante, asta este sigur. Cand discuti la un asemenea nivel de reprezentare - ma refer la functiile celor implicati - sosirile lor este exclus a fi lasate la voia intamplarii.
Doua persoane publice oarecare evita sa viziteze un oras in cam acelasi timp, daca nu vor sa le fie asociate imaginile. Cu atat mai mult daca vorbim de lumea serviciilor secrete. Este clar ca daca se voia evitarea oricarei asocieri intre cele doua vizite se putea pune o distanta rezonabila intre ele.
Pe de alta parte, caracterul public al ambelor vizite este evident. Ma rog, atat cat permite aria lor de preocupari. Dar au fost poze, au fost declaratii de presa.
Va dati seama ca, daca oamenii veneau pentru discutii, sa le zicem, operationale, sau macar pentru a aborda niste teme mai sensibile, pana la urma puteam sa nu aflam niciodata ca au fost pe aici.
Deci caracterul diplomatic al vizitelor este cert. Atentie,