Fermierii pot obţine gratis până la 125.000 de euro pentru o afacere în agricultură.
Clujenii au beneficiat în 2013 de fonduri pentru ferme de porci, livezi, ciupercării.
Afacerile din sectorul agricol se află pe primul loc la atragerea de fonduri europene, sumele solicitate fiind duble faţă de cele puse la dispoziţie. Fermierii clujeni au profitat de această oportunitate.
„Agricultura este campioana atragerii fondurilor europene, pe cele trei măsuri principale pe care s-au axat fermierii fiind nevoie de încă 1 miliard de euro pentru a concretiza proiectele depuse. În agricultură, cererea este de 200-250% ori mai mare decât fondurile disponibile, în timp ce pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane atragerea acestor sume a ajuns la abia 10%. Din păcate, agenţiile de stat sunt suprasaturate, funcţionarii fiind îngropaţi în dosare, iar Ministerul Finanţelor Publice, care ar trebui să avizeze cofinanţările, întârziind eliberarea acestora de la 30 de zile la 6-9 luni. În concluzie, întârzie şi banii de care ar trebui să beneficieze fermierii", afirmă Avram Fiţiu, coordonator al Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din Transilvania.
Cele mai accesate măsuri sunt pentru fermele de familie sau pentru instalarea tinerilor fermieri. Fiţiu a dat ca exemple de atragere de fonduri livada Steluţa din Cluj-Napoca (500.000 de euro) şi două sere din Baciu (300.000 de euro). La sesiunea din aprilie pentru modernizarea exploatatiilor agricole (Măsura nr. 121) au obţinut bani mai multe proiecte din Cluj, care figurează pe portalul Agentiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală si Pescuit (APDRP). Acestea vizează înfiinţarea sau modernizarea de ferme de ovine la Săvădisla şi de bovine la Mociu, o ciupercărie la Fizeşu Gherlii, achiziţionarea de utilaje agricole la Ceanu, o livadă la Cluj-Napoca (societatea Briapom