Proprietarul unei uzine americane a explicat miercuri ca este tinut ostatic de sase zile in apropiere de Beijing de salariatii sai, care vor sa fie concediati pentru a primi indemnizatii, relateaza AFP. Chip Starnes, care a ajuns recent la sediul companiei americane Specialty Medical Supplies pentru a concedia 30 de muncitori chinezi, a fost sechestrat vineri de ceilalti salariati ai uzinei, in numar de aproximativ 100.
Acestia din urma cer sa fie si ei concediati, pentru a primi indemnizatii, a declarat Starnes pentru AFP. Pentru salariatii care lucreaza de multa vreme in uzina deschisa in urma cu zece ani, indemnizatiile ar putea ajunge cat salariul pe un an.
Starnes a acceptat principiul revendicarii lor, miercuri, dar afirma ca mai sunt de rezolvat detalii tehnice. " Sunt dispus sa platesc indemnizatii de plecare unor persoane care au deja de munca pentru a trece la treaba ", a declarat el.
La randul sau, agentia China Noua a anuntat marti ca muncitorii cer plata salariilor restante pe doua luni. In timp ce directorul american nu poate parasi zona, negocierile sunt in curs intre avocatul sau si reprezentantii sindicatului oficial din districtul Huairou.
"Vor mai fi necesare cel putin una sau doua zile", inainte de gasirea unui acord, potrivit lui Starnes, care a explicat ca primeste hrana, poate sa faca dus si ca autoritatile locale ii asigura securitatea, dar fara a putea interveni pentru eliberarea sa.
Cazurile de sechestrare a angajatorilor de catre muncitori sunt rare in China, dar conflictele de muunca sunt numeroase. Multi muncitori se tem ca patronii inchid fabricile si dispar fara sa ii plateasca. Proprietarul unei uzine americane a explicat miercuri ca este tinut ostatic de sase zile in apropiere de Beijing de salariatii sai, care vor sa fie concediati pentru a primi indemnizatii, relateaza AFP.