Scris de Diana Dutu - Cei 16 angajaţi ai Serviciului Judeţean de Medicină Legală sunt obişnuiţi să trăiască printre morţi.
ARAD. Ziua şi autopsia. În cursul anului 2012, specialiştii din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală (SJML) Arad au efectuat 353 de necropsii medico-legale, adică aproximativ una pe zi. Din totalul autopsiilor, 203 (adică 58%) au fost considerate morţi violente. „Toate autopsiile dispuse de organele judiciare se efectuează la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, iar în cazuri deosebite este posibil şi la morga altei unităţi spitaliceşti din judeţ” – spune dr. Cris Precup, şeful SJML Arad. Pe lângă morga Spitalului Judeţean, este funcţională şi morga din incinta fostului Spital Municipal, precum şi cele din cadrul spitalelor de la Ineu şi Sebiş.
„Efectuarea de autopsii medico-legale asupra persoanelor decedate se face în condiţiile prevăzute de lege, la solicitarea scrisă a organelor judiciare” – subliniază dr. Precup. În ce situaţii se fac asemenea solicitări? În cazul morţilor subite sau suspecte, a căror cauză medicală nu poate fi precizată, existând posibilitatea unei eventuale morţi violente, în cazul deceselor survenite în urma unor accidente de circulaţie, în urma unor agresiuni sau intoxicaţii letale cu diverse substanţe chimice.
Personal la limită
Personalul din cadrul SJML Arad este format din: doi medici legiști, doi medici legiști cadre universitare, un medic specialist anatomie patologică, doi chimişti principali, patru asistenţi medicali, autopsieri şi registrator medical (cinci persoane). În total, SJML Arad are 16 angajaţi, dar schema de personal a Serviciului se va îmbogăţi în curând odată cu scoaterea la concurs a trei posturi de asistent medical şi a unui post de autopsier.
Raportat la totalul populaţiei judeţului, Aradul are mai puţin de un medic legist (0,87, mai exact) la 100.0