UPDATE 14:30 Întrebat de gândul cum îşi explică decizia de joi a Curţii de Apel Bucureşti (CAB) în cazul Hidroelectrica, în condiţiile în care instanţa respinsese, la începutul lunii octombrie, toate probele prezentate de administratorul judiciar, Remus Borza a răspuns "iată că se poate". "Iată că se poate, se poate (instanţa n.n.) să respingă probele, dar să dea dreptate pe fond. Atunci şi eu îmi pusesem unele întrebări. Dar justiţia şi-a îndeplinit misiunea", a declarat pentru gândul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Borza este de părere că decizia de joi a CAB este corectă din punct de vedere juridic şi se poate constitui într-un precedent şi pentru alte societăţi aflate în "situaţie dificilă", precizând că nu se referă neapărat la societăţi cu capital de stat.
Pe de altă parte, Borza a menţionat că unii dintre "băieţii deştepţi" din energie cer în instanţă daune pentru beneficiul nerealizat. "Deocamdată Alpiq cere daune de 520 de milioane de lei", a spus Borza, care a menţionat că, după denunţarea contractelor, traderii nu au mai primit energie ieftină de la Hidroelectrica.
"Este puţin probabil ca instanţa să le recunoască <> dreptul la despăgubiri", crede Borza, care a adăugat că, la rândul lui, administratorul judiciar le cere traderilor banii din urmă. "Noi le cerem banii din urmă, în jur de 500 de milioane de euro", a spus Borza.
În cazul în care instanţa le va recunoaşte "băieţilor deştepţi" dreptul la despăgubiri, Borza spune că aceştia nu pot intra în Adunarea Creditorilor de la Hidroelectrica, unde să aibă drept de vot, pentru că ar fi vorba de o creanţă "născută" după data de 20 iunie, data intrării în procedură de insolvenţă, şi nu înainte de această dată. "În Adunarea Creditorilor la Hidroelectrica intră titulari de creanţe născute anterior date de 20 iunie", explicat pentru gându