Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se va reorganiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluare a activităţii Autorităţii Naţionale a Vămilor şi a Gărzii Financiare. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern, restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru implementarea proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, convenit cu instituţiile europene şi pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială.
Astfel, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor se reorganizează ca structuri fără personalitate juridică în cadrul ANAF, iar preluarea personalului în cadrul Agenţiei sau în structurile subordonate, după caz, se va face în limita numărului de posturi aprobat, în condiţiile legii. Potrivit proiectului de act normativ, în cadrul ANAF se înfiinţează Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de combatere a actelor şi faptelor de fraudă şi evaziune fiscală.
În primăvara acestui an, premierul a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Garda Financiară şi Direcţia de Control Vamal vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă, care se va ocupa ţintit de combaterea evaziunii fiscale la accize, legume-fructe şi alte produse, nu de „buticul din colţ”. Acesta intenţionează ca noua Direcţie Antifraudă să lucreze ca un „DNA al Fiscului” şi să aibă inclusiv competenţe de cercetare penală, sub îndrumarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată (DIICOT). Totodată, guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional ca numărul actual de 221 unităţi fiscale ale ANAF să fie reorganizate în opt direcţii regionale până la jumătatea acestui an şi în doar 47 de unităţi fiscale locale, până în 2015.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală se va reorganiza ca urmare a fuziunii prin absorbţie şi preluare a activităţii Aut