* Grampet: "Au fost discuţii preliminare cu CC, nu ne aşteptăm să apară probleme insurmontabile"
Consiliul Concurenţei (CC) a început colaborarea cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) în procesul de privatizare a CFR Marfă, cele două autorităţi urmând să decidă dacă, prin preluarea de către Grup Feroviar Român (GFR) a pachetului majoritar de acţiuni de la operatorul feroviar de marfă, se va forma o concentrare economică, după cum ne-a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC.
Domnia ne-a precizat că procesul de analiză este într-o stare incipientă, din punct de vedere legal având la dispoziţie şase luni pentru adoptarea unei decizii în acest sens.
Bogdan Chiriţoiu ne-a declarat: "Am fost la Bruxelles şi m-am întâlnit cu reprezentanţii CE. Am abordat şi subiectul CFR Marfă. Momentan, schimbăm informaţii şi aşteptăm notificarea GFR. Compania trebuie să-şi întocmească singură dosarul de notificare. Vom avea o perioadă de câteva săptămâni să analizăm situaţia, după care vom discuta la Comisia Europeană. Legal, avem şase luni la dispoziţie să luăm o decizie".
Preşedintele Consiliului Concurenţei ne-a mai spus că există trei variante - autorităţile abilitate pot aviza preluarea CFR Marfă de către GFR, o pot respinge sau o pot accepta tranzacţia, cu anumite condiţii.
Domnia ne-a precizat că GFR va trebui să plătească suma la care s-a angajat în paralel cu analiza făcută de autorităţile de concurenţă, subliniind: "Sunt lucruri care se derulează în paralel, nu au legătură una cu cealaltă".
Reprezentanţii Grupului Grampet, care deţine GFR, ne-au spus că au avut discuţii preliminare cu oficialii CC, adăugând: "Au fost deja discuţii preliminare cu Consiliul Concurenţei, pentru că ne preocupă cât se poate de serios avizul Bruxelles-ului privind tranzacţia. Au fost două adrese pe care le-am înaintat: una înainte de privatizare, la iniţiativa no