Că o bei la ibric, la filtru, expresso, frappé, cu lapte, cu zahăr sau fără, cafeaua a devenit cu timpul mai mult decât un moft. Astăzi, este un aliment de bază! Sursa: RĂZVAN PETRESCU
„La opt ani am consumat prima oară cafea! Da’ n-am băut-o, am ronţăit boabe… Mi-a plăcut! Era din maşina de prăjit cafea a lui Baruir Nersesian, un cafegiu armean care a murit la 102 ani în cafeneaua sa din New York!”, e nostalgic Gheorghe Florescu, cel mai celebru cafegiu al Capitalei. Are 69 de ani şi, de mai bine de 40, e furnizorul de cafea de clasă al protipendadei bucureştene.
Pe venerabilul cafegiu îl găseşti şi azi în prăvălia sa, „Delicatese Florescu” de pe Radu Cristian, nr.6, de lângă piaţa Rosetti. Mentorul său într-ale meseriei a fost Avedis Carabelaian, alt cafegiu armean, celebru pe malul Dâmboviţei.
Domnul Florescu, cunoscut, recent, şi ca autor al romanului autobiografic „Confesiunile unui cafegiu”, a prăjit cafea şi în alte două locaţii, din aceeaşi zonă a Capitalei, pe Hristo Botev şi pe Strada Sfinţilor. În ultimii ani ai regimului comunist, când nu se găsea mai nimic prin magazine, circula o vorbă, printre iniţiaţi: „Dacă nu găsim cafea nici la Florescu, atunci nu e nicăieri!”.
Astăzi, cafegiul Gheorghe Florescu ne prezintă trei dintre cele mai de soi cafele pe care le are în galantar: Avedis Carabelaian Gigant, Roxelana şi Nepal Mount Everest Supreme.
Avedis Carabelaian Gigant
Cafeaua care-i botezată cu numele mentorului lui Gheorghe Florescu se numeşte, de fapt, Maragogipe şi creşte în Nicaragua, Columbia, Guatemala şi Brazilia, ţara de origine a soiului. „Bobul e de trei ori mai mare ca al unei cafele obişnuite arabice! Are o aromă puternică şi un gust imperial. Poate fi preparată în orice fel: la ibric, expresso sau filtru!”, e zgârcit în explicaţii dom’ Florescu. 100 de grame de Avedis Carabelaian Gigant costă 17 lei.